Protestul de sâmbătă a avut loc în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe și a avut o dublă conotație, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, pe de o parte a fost un protest față de amenda dată PCM pentru intonarea imnului Ungariei în mod neconform cu legea, iar pe de altă parte acțiunea a avut loc sub steagul secuiesc amplasat în parc tot de PCM, în 2013, dar care trebuia îndepărtat de către Primăria Sfântu Gheorghe în urma unei notificări a Prefecturii, după o decizie definitivă a instanței, potrivit căreia amplasarea steagului este ilegală. Primarul Antal Arpad a declarat însă de mai multe ori că nu va îndepărta steagul.
Sâmbătă, reprezentanții PCM au pus, sub steagul secuiesc, un panou cu inscripția „Și eu am cântat aici imnul maghiarilor pe 4 iunie”, scrisă în limba maghiară, precum și procesul-verbal al amenzii date de Prefectura Covasna.
Cei aproximativ 500 de participanți la protest au cântat imnul Ungariei de mai multe ori, au ascultat o slujbă religioasă, s-au rugat și au încheiat manifestarea cu intonarea imnului secuiesc. De asemenea, ei au purtat steaguri secuiești și steagul Ungariei și au strigat „Autonomie!”.
„De săptămâna viitoare vom avea un nou prefect și un nou președinte. Se cuvine să le acordăm încredere, motiv pentru care vom suspenda acțiunile de protest. Am arătat însă că de la un bulgăre de zăpadă făcut luni am crescut la un om de zăpadă vineri și noi spunem că un bulgăre de zăpadă poate declanșa și o avalanșă”, a declarat președintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József.
Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Covasna. Marți, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri și joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.
Vineri, în cea de-a cincea zi de proteste, peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei în fața Prefecturii Covasna.
Proteste similare au avut loc și la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluției din 1989, apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest față de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.
Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarității naționale a maghiarilor și comemorării Tratatului de la Trianon.
Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferință de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat și imnul României.
Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacționat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci „legile clare”.